top of page

                           Historical Museum in Oslo 2021

                                                                         Historien om Ole O. Troldmyr

Samtidskunstneren Maria Sundby har gjennom en årrekke latt seg inspirere av den homofile direktøren Ole O. Troldmyrs åpne, men likevel så hemmelige liv. 

Flere av av Maria Sundbys kunstneriske prosjekter er tilknyttet forlatte og tomme hus og bygninger. Gjennom undersøkende arbeid nøster hun i fortellinger og mysterier om husene og menneskene som har bodd der, og som ellers ville forsvunnet.

 

«Synkronisitet» er et begrep som betyr mye for henne personlig og kunstnerisk. Ifølge Carl Gustav Jung betyr det «at meningsfulle hendelser skjer samtidig uten noen årsakssammenheng». Og det var nettopp et slik hendelsesforløp som startet opp da Maria, for over 20 år siden, klatret inn kjellerlemmen på en overdådig, forlatt villa i Voksenkollveien

 

«Inne var det rått og fuktig, og veggene var dekket av malerier og sitater på latin. I gulvet ved hoved- inngangen var det innfelt en stjerne med åtte kanter, og i hjørnene til stjernen sto initialene O.T. Utenfor, bak garasjen, var en inngang spikret igjen. På døren var det malt en Pegasus med en liten gutt på ryggen, og under Pegasusen sto det «DE TE FABULA NARRATUR» Slik beskriver kunstneren sitt første «møte» med Troldmyr i et intervju med Universitas i 2008.

 

Sundby blir nysgjerrig på dette huset. Hos Byarkivet finner hun ut at en mann ved navn Ole O. Troldmyr hadde bodd der. Hun tar ingen bilder, og i 2002 ble villaen jevnet med jorden. Snart tenker hun ikke mer verken på villaen eller den tidligere eieren.

 

Flere år seinere spaserer hun gjennom Vår Frelsers gravlund, og plutselig står hun foran en grav med en byste. På graven står det «Direktør Ole O. Troldmyr 1888- 1967». Omtrent samtidig renoverer hun sin egen leilighet, og hun kommer over noen aviser fra andre verdenskrig. Hun blir spesielt fasinert av en kondomreklame fra 1940 og firmanavnet A/S Hygiene. Igjen oppsøker hun Byarkivet, og finner ut at Troldmyr var direktør for nettopp A/S Hygiene.

 

Maria lar seg inspirere av disse tilsynelatende tilfeldighetene, og begynner å fordype seg i denne historien. Hun finner ingenting om Troldmyr på internett, men oppsøker slektninger og folk som kjente til ham. Sundby begynner nå å se konturene av en mann staselig antrukket med flosshatt og kjole og hvitt.

 

I tillegg til å være Norges første kondomprodusent var han medlem av en hittil ukjent orden. Det viser seg at Ole Troldmyr var åpent homofil i en tid hvor det kunne kvalifisere til fengselsopphold. Mellom linjene kan hun lese at Troldmyr kan ha hatt et forhold til skuespilleren Per Aabel. Hun finner bilder av fester i den staselige villaen, og en historie peker i retning av at han hadde en bar i Berlin. Når hun søker etter sitatet hun fant da hun var på tomten, «De te fabula narratur», finner hun ut at det betyr «Det er deg historien handler om».

 

I første omgang resulterte kartleggings- arbeidet i en film og flere tegninger til masteren hennes på Kunsthøgskolen i Oslo i 2008. I utstillingen på Historisk museum lar hun seg på nytt fascinere av denne mystiske mannens historie.

 

Til denne utstillingen har Maria Sundby skapt den fargesterke, eventyrlige og fabelaktige skulpturen Pegasus. I et annet verk har hun omgjort et av museets kabinetter til et minne om Troldmyr, hvor hun kombinerer interiør og objekter fra hjemmet hans – foto, intervjuer og tegninger. Hun gjenskaper atmosfæren Ole Troldmyr levde i, og løfter historien om Troldmyrs liv frem fra glemselen.

Photos: Lill-Ann Chepstow-Lusty

bottom of page